11 Januari 2016

Nytt år kräver en årsresumé av 2015.

2015 var nog långt ifrån mitt bästa år ur många synpunkter.
Jag bestämde mig för att sälja Barna efter att ha försökt betäcka henne 2014 med Aces Star utan resultat. Barna var svår att få dräktig med HdH också, därför var valet ändå ganska självklart att inte använda henne i avel mer. Det svåraste problemet var att hitta rätt hem till henne, då Barna är en väldigt speciell häst.
Till slut hittade jag det perfekta hemmet till henne och allt har fungerat jättebra där.

Knappt en månad senare födde Katie ett hingstföl med defekter på frambenen.
Katie födde ett föl 2012 med samma defekt, denna gången inte lika allvarligt som 2012 men dock. "Fighter" kämpade i tre dagar innan han började gå ner i vikt och efter expertutlåtande av veterinär beslöt jag att låta honom somna in. Katie visade därmed att hon bär på gener som lämnar missbildade föl, och anledningen till att Tjatte blev frisk och kry är helt enkelt för att han är enormt lik sin pappa, och med det sagt dominerade HdH's gener mot Katies.
Förutom att Katie då bar på dessa gener fick hon en förlossningsskada då hon födde Fighter fel och hade svårt att kontrollera sin bakdel efter detta.
Jag valde därför att låta Katie somna in samtidigt som sin fölunge, vilket såklart var fruktansvärt men helt rätt beslut.

Jag valde att inte gå ut med anledningen till varför de båda avlivades i våras, men nu nästan ett år senare väljer jag att göra det trots allt.
Såklart blev det starka reaktioner från en del när jag valde att ta bort både sto och föl, precis som om jag skulle göra det om det fanns andra alternativ.
Istället för att beklaga och känna sympati ska man istället gå ut med attityden att jag har gjort fel och ha SÅ mycket åsikter om hur man skulle gjort istället, och att det var ONÖDIGT. Nej tacka vet jag de fantastiska människor som stöttar och peppar mig istället. Tack och lov är de fler än de som inte gör det.

2015 var också det året då två nya hästar kom till mig. Först ut var Nanook som snart får sitt första föl med Hallucinate, och sedan kom Seattle's Girl som jag har tillsammans med min vän och galopptränare Yasmine.

Chizalady såldes till Stall Malmborg, och den 1 November åkte hon upp till Täby för att sättas i träning.
Tjatte gick hela sin 2års säsong utan att starta, men har tränat på hela året och blev godkänd i startboxarna det sista han gjorde.

Chiloé betäcktes med Helsinki på nytt, och ska ha sitt andra föl om 1 ½ månad.

2015 har också varit det år då vissa personer försvunnit ur mitt liv men också det året då nya personer kommit in i mitt liv.
Jag ser fram emot framtiden med mina nya bekantskaper och de som fortfarande finns kvar.

Till sist ett stort tack till Karin och Bo som är mina stallägare, ni ställer alltid upp och finns alltid där för mig.
Ni är guld värda och jag är evigt tacksam.